rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Nadziane francuskie koperty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :)

Nadziane francuskie koperty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziane francuskie koperty

 

  • Na 8 sztuk:

 

  • 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu)
  • 8 małych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
  • 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka
  • 2 łyżki cebulki zapiekanej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 małe jajko
  • łyżka sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nadziane francuskie koperty
Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15-20 minut. Koperty smakują zarówno same jak i z ketchupem lub barszczem.
Nadziane francuskie koperty
Każdy płat ciasta smarujemy przecierem i układamy dodatki
Nadziane francuskie koperty
Ciasto zlepiamy ze sobą rogami i brzegami zostawiając jedną stronę wolną
Nadziane francuskie koperty
Każdą kopertę smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem