Strona główna Nadziane makaronowe muszle

Nadziane makaronowe muszle

monikaT83 - Przepis na: Nadziane makaronowe muszle offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 895
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Nadziane makaronowe muszle
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszna makaronowa propozycja na wtorkowy obiadek:)


trudność: łatwe
czas:

Nadziane makaronowe muszle - SKŁADNIKI:

  • 22 muszle makaronowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 duża cebula
  • 1/3 świeżej czerwonej papryki
  • 3,5 łyżki groszku konserwowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii

Nadziane makaronowe muszle - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z solą i olejem. Wrzucić muszle i ugotować do miękkości. Odcedzić. Rozłożyć czystą ścierkę lub ręcznik papierowy i rozłożyć muszlę jedna obok drugiej. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerz i wymieszać dokładnie z przyprawą kebab. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso i zrumienić je. Paprykę umyć,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na patelnię i wlać szklankę wody. Dusić do momentu gdy płyn całkowicie odparuję. Pomidory przełożyć do miski i końcówką do zup rozdrobnić je. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać 1 chochlę rozdrobnionych pomidorów oraz 1/3 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Każdą muszle nadziać 1 łyżką farszu i układać jedną obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z serem i bazylią. Polać muszle z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 20-25 minut. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nadziane makaronowe muszle (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka
online

2013-03-20 08:47
muszą być pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-03-20 12:34
Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-03-20 12:50
monikaT83 napisał(a):

Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)

Mój też nie lubi eksperymentów, ale to danie zjadłby z apetytem i o dokładkę się pytał. Jest strasznym makaroniarzem.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-03-20 13:04
Mój też jest makaroniarzem ale klasyczny makaron,ale tak jak już pisałam ten mu bardzo smakował:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką Spaghetti z mięsnym sosem z zielonymi oliwkami Spaghetti  all`Amatriciana wersja rzymska
Błyskawiczny makaron z łososiem i rukolą Makaron z kurkami Makaron z sosem porowym i filetem z kurczaka
Makron z cukinią i kurczakiem Łazanki z podgrzybkami Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Lasagne z grillowanymi warzywami Makaron  z brokułami i łososiem Makaron z borowikami i dynią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane