monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Nadziane makaronowe muszle

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna makaronowa propozycja na wtorkowy obiadek:)

Nadziane makaronowe muszle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane makaronowe muszle

  • 22 muszle makaronowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 duża cebula
  • 1/3 świeżej czerwonej papryki
  • 3,5 łyżki groszku konserwowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii

Sposób przygotowania:

Nadziane makaronowe muszle

Wodę zagotować z solą i olejem. Wrzucić muszle i ugotować do miękkości. Odcedzić. Rozłożyć czystą ścierkę lub ręcznik papierowy i rozłożyć muszlę jedna obok drugiej. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerz i wymieszać dokładnie z przyprawą kebab. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso i zrumienić je. Paprykę umyć,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na patelnię i wlać szklankę wody. Dusić do momentu gdy płyn całkowicie odparuję. Pomidory przełożyć do miski i końcówką do zup rozdrobnić je. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać 1 chochlę rozdrobnionych pomidorów oraz 1/3 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Każdą muszle nadziać 1 łyżką farszu i układać jedną obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z serem i bazylią. Polać muszle z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 20-25 minut. Smacznego!

Redakcja poleca: