Strona główna Nadziane makaronowe muszle

Nadziane makaronowe muszle

monikaT83

Złoty Ekspert
Przepisy: 963
zdjęcia: 1 z 5
Nadziane makaronowe muszle
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszna makaronowa propozycja na wtorkowy obiadek:)


trudność: łatwe
czas:

Nadziane makaronowe muszle - SKŁADNIKI:

  • 22 muszle makaronowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 duża cebula
  • 1/3 świeżej czerwonej papryki
  • 3,5 łyżki groszku konserwowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii

Nadziane makaronowe muszle - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z solą i olejem. Wrzucić muszle i ugotować do miękkości. Odcedzić. Rozłożyć czystą ścierkę lub ręcznik papierowy i rozłożyć muszlę jedna obok drugiej. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerz i wymieszać dokładnie z przyprawą kebab. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso i zrumienić je. Paprykę umyć,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na patelnię i wlać szklankę wody. Dusić do momentu gdy płyn całkowicie odparuję. Pomidory przełożyć do miski i końcówką do zup rozdrobnić je. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać 1 chochlę rozdrobnionych pomidorów oraz 1/3 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Każdą muszle nadziać 1 łyżką farszu i układać jedną obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z serem i bazylią. Polać muszle z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 20-25 minut. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nadziane makaronowe muszle (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2013-03-20 08:47
muszą być pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-03-20 12:34
Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-03-20 12:50
monikaT83 napisał(a):

Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)

Mój też nie lubi eksperymentów, ale to danie zjadłby z apetytem i o dokładkę się pytał. Jest strasznym makaroniarzem.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-03-20 13:04
Mój też jest makaroniarzem ale klasyczny makaron,ale tak jak już pisałam ten mu bardzo smakował:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Makaron kokardki z tuńczykiem Zapiekanka makaronowa z klopsikami
Spaghetti z truskawkami Makaron vege-meksykański Makaronowa zapiekanka a la meksikana
Makaron pappardelle ze szpinakiem Spaghetti al'a Carbonara wg Zub3ra Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem
Łazanki mieszane Zapiekane cannelloni z parówkami Pizza makaronowa z parówkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane