Strona główna Nadziane makaronowe muszle

Nadziane makaronowe muszle

monikaT83

Złoty Ekspert
Przepisy: 926
zdjęcia: 1 z 5
Nadziane makaronowe muszle
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszna makaronowa propozycja na wtorkowy obiadek:)


trudność: łatwe
czas:

Nadziane makaronowe muszle - SKŁADNIKI:

  • 22 muszle makaronowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 duża cebula
  • 1/3 świeżej czerwonej papryki
  • 3,5 łyżki groszku konserwowego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka bazylii

Nadziane makaronowe muszle - PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotować z solą i olejem. Wrzucić muszle i ugotować do miękkości. Odcedzić. Rozłożyć czystą ścierkę lub ręcznik papierowy i rozłożyć muszlę jedna obok drugiej. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerz i wymieszać dokładnie z przyprawą kebab. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso i zrumienić je. Paprykę umyć,pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na patelnię i wlać szklankę wody. Dusić do momentu gdy płyn całkowicie odparuję. Pomidory przełożyć do miski i końcówką do zup rozdrobnić je. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać 1 chochlę rozdrobnionych pomidorów oraz 1/3 szklanki wody i zagotować. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Każdą muszle nadziać 1 łyżką farszu i układać jedną obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z serem i bazylią. Polać muszle z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekać około 20-25 minut. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nadziane makaronowe muszle (strona 1 z 1)  
2milutka

2milutka

2013-03-20 08:47
muszą być pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-03-20 12:34
Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-03-20 12:50
monikaT83 napisał(a):

Wiesz,że były:),nawet mężowi smakowało a on raczej nie lubi eksperymentów w kuchni a stwierdził,że bardzo dobre:)

Mój też nie lubi eksperymentów, ale to danie zjadłby z apetytem i o dokładkę się pytał. Jest strasznym makaroniarzem.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83

2013-03-20 13:04
Mój też jest makaroniarzem ale klasyczny makaron,ale tak jak już pisałam ten mu bardzo smakował:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Spaghetti z pomidorami Cannelloni z mięsem Dobry domowy makaron
Makaron z sosem śmietanowo- pieczarkowym Spaghetti wegetariańskie Tuńczyk w sosie  śmietanowym
Spaghetti z pomidorowo-kukurydzianym sosem Spaghetti z kurczakiem Spaghetti z owocami morza
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą Zapiekany makaron spaghetti Makaron z sosem pomidorowym z dodatkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane