evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Nadziewana Cukinia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniałe danie na obiad :)

Nadziewana Cukinia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nadziewana Cukinia

 

  • Porcja na dwie osoby:

 

  • 2 cukinie (wielkość do wyboru)
  • 2 plastry mięsa od schabu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 papryka (kolor do wyboru)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawa do wieprzowiny
  • 1 średnia marchewka
  • folia aluminiowa (dwa kawałki)
  • olej do smażenia
  • sól.pieprz(wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Nadziewana Cukinia
Warzywa myjemy.Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.Marchew obieramy. Mięso myjemy-osuszamy i lekko rozbijamy.Następnie kroimy go w paseczki a pózniej w drobną kostkę.To samo robimy z papryką.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Czosnek siekamy.Mozzarellę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso z czosnkiem ,solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny.Mieszając smażymy wszystko około 10 minut.Do podsmażonego mięsa dorzucamy paprykę i marchewkę,smazymy mieszając kolejne 10 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy mięso z warzywami wystygnie dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy całość.(mozna sobie jeszcze ewentualnie doprawić) Umytą cukinię kroimy na pół wzdłóż ,następnie wydrążamy jej środek.W tak przygotowane cukinie napychamy farsz i potem je składamy w jedną cłość.Układamy na wysmarowanej folii aluminiowej,zawiajmy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180*C pieczemy 40 minut i gotowe. Podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami :-)
Nadziewana Cukinia
Na tym zdjęciu widzimy dokładnie cukinię w jej przekroju.
Nadziewana Cukinia
Na ty zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania cukini .