ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Nadziewana nerkówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna nadziewana nerkówka

Nadziewana nerkówka

Składniki:

Nadziewana nerkówka

 

  • 800 g nerkówki
  • 100 ml bulionu
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • 30 g filetów anchois
  • 1 łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • 5 pieczarek,
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Nadziewana nerkówka
Mięso umyć i oderwać od niego nerkę. Nerkę umyć, obrać z tłuszczu, rozciąć wzdłuż, usunąć przewody moczowe, wymoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, odcedzić, ugotować w bulionie i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Cebulę z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać nerkę, drobno pokrojoną słoninę, zieloną pietruszkę, posiekane filety anchois, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, jajko, sól, pieprz. Dobrze wymieszać. ^ Farsz nakładać na rozłożony płat nerkówki, zwinąć ją w rulon i obwiązać bawełnianą nitką. Roladę zrumienić na maśle ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie 40 minut w temperaturze 180°C, polewając często sosem z pieczenia i skraplając wodą. Gdy nerkówka będzie miękka, wyjąć ją z brytfanny, pokroić na ukośne plastry, oblać sosem i podawać z sałatą i kartoflami.

Tagi:

jajko jajka