Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Nadziewana pita

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na chlebek a'la pita bez drożdży tylko z 3 składników - mąki, wody i oliwy. Nadzienie można zrobić do niego dowolne. U mnie zostało sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia i powstała pita meksykańska.

Nadziewana pita Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewana pita

Pita

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Nadziewana pita
Do mąki dodać oliwę z oliwek, wodę, sól i wyrabiać na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 min.

Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cienkie krążki o grubości 3 mm i średnicy ok. 13 cm. Na środek 4 krążków wyłożyć nadzienie, zostawiając wolne brzegi.

Roztrzepać jajko z wodą i posmarować nim brzegi ciasta. Przykryć krążki z nadzieniem pozostałymi krążkami i zlepić starannie brzegi.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą z oliwek i posypać tymiankiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20 min. Podawać na gorąco.  

 
Nadziewana pita
Nadzienie położona na środek czterech krążków
Nadziewana pita
Krążki z nadzieniem przykryte pozostałymi krążkami
Nadziewana pita
Oto jak wygląda gotowa pita w środku po wykrojeniu kawałka