zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2312]

Nadziewane kabaczkowe łódki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

smaczne nadziewane kabaczki pieczone w piekarniku

Nadziewane kabaczkowe łódki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane kabaczkowe łódki

 

  • 2 kabaczki ( po 1 kg każdy )
  • Nadzienie :
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 szk ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100 g topionego serka
  • 3 łyżki posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane kabaczkowe łódki
Kabaczki umyć, ściąć końcówki i przekroić każdy na pół ale wzdłuż kabaczka. Łyżką lub kulkownicą usunąć gniazda nasienne i tak przygotowane kabaczki ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Farsz : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Papryki i cebulę po oczyszczeniu i umyciu pokroić w kostkę i wrzucić do miski, dodać koperek i do tej miski zmielić mięso razem z obranym i umytym czosnkiem i serkiem topionym. Potem dodać ugotowany i przestudzony ryż oraz przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać nadzienie do kabaczków.Przygotowanym farszem napełnić łódeczki. Wszystko piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40 - 45 minut. Podawać na gorąco, można polać ketchupem
Nadziewane kabaczkowe łódki
przygotowac farsz do nadziewania kabaczków
Nadziewane kabaczkowe łódki
kabaczki umyć przeciąc i wudrążyć gniazda nasienne
Nadziewane kabaczkowe łódki
farszem napełnić wydrążone łódki kabaczkowe
Nadziewane kabaczkowe łódki
kabaczki piec 40 minut w 165 stopniach ...

Tagi:

kabaczki ryż