justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Nadziewane liście winorośli - dolma

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Gołąbki w wersji tatarskiej, robi się je w Gruzji, Armenii czy Turcji.

Nadziewane liście winorośli - dolma

Składniki:

Nadziewane liście winorośli - dolma

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane liście winorośli - dolma
Zalać liście winogron wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Drobno pokrojona cebulę zarumienić na oleju i zmieszać z ugotowaną kaszą lub ryżem, dodać mielone mięso, posolić i dodać cząber. Masę zawinąć w liście winogron i wstawić do garnka z mała ilością wody, dodać posiekany koper i garść pokrojonych liści winogrona i gotować na małym ogniu do miękkości. Wywar zagęścić śmietaną zmieszana z żółtkiem, przed podaniem posypać drobno posiekanym koprem.