Nadziewane muszle

Makarony « poprzedni | następny »
kluska - autor przepisu Nadziewane muszle offline

Szef Kuchni
Przepisy: 135
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Nadziewane muszle
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

bardzo sycące danie na niedzielny obiad :)


trudność: średne
czas:

Nadziewane muszle - SKŁADNIKI:

  • ok 30 sztuk dużych muszli
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Nadziewane muszle - PRZYGOTOWANIE:

Muszle gotować 7-10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. delikatnie mieszać gdyż muszle mogą się połamać. następnie odsączyć i zahartować. wystudzić.
cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. podsmażyć na oliwie razem ze startymi na tarce pieczarkami - ok 10 minut.
na drugiej patelni usmażyć mięso mielone. połączyć z cebulką i pieczarkami, podsmażyć jeszcze chwilę. doprawić solą, pieprzem i ziołami. dodać drobno pokrojony czosnek.
napełnić farszem muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

przygotować sos:
mleko połączyć z bulionem i koncentratem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, zagotować.
sosem polać makaron.

jeśli zostanie makaron, można go położyć na wierzch zapiekanki, w sytuacji gdy zostanie mięso, można je wykorzystać jako dodatek do np do makaronu świderki.

na wierzch ścieramy na tarce żółty ser,
naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, sprawdzając czy się nie przypala,
smacznego



Komentarze do Nadziewane muszle (strona 1 z 1)  
jovi

jovi
offline

2009-08-10 06:36
Pychota:) 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-08-10 09:43
niby nic takiego, makaron z mięsem, ale jak ładnie wyglądają takie faszerowane muszelki!
do tego jakaś fajna surówka i piękne danie!!! 5
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-08-10 10:27
Tez je robie sa bardzo bardzo dobre.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-10 15:43
A ja czesto zabieralam sie za tego typu danie, ale jakos zawsze brakowalo mi zdecydowania, choc przyznam, ze efekt tutaj, jest ciekawy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym Makaron spaghetti z gulaszem wieprzowym z papryką Makaron z kurczakiem i szparagami
Makaron na rukoli w sosie pomidorowym Spaghetti z mięsem mielonym Makaron spaghetti z pieczarkami i pomidorami
Makaron z klopsikami i sosem Lekka sałatka łazankowa z szynką włoską Makaron z pieczarkami
Pappardelle z homarem i mulami Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Makaron ze szpinakiem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane