kluska

kluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 135]

Nadziewane muszle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

bardzo sycące danie na niedzielny obiad :)

Nadziewane muszle

Składniki:

Nadziewane muszle

  • sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Nadziewane muszle

Muszle gotować 7-10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. delikatnie mieszać gdyż muszle mogą się połamać. następnie odsączyć i zahartować. wystudzić.
cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. podsmażyć na oliwie razem ze startymi na tarce pieczarkami - ok 10 minut.
na drugiej patelni usmażyć mięso mielone. połączyć z cebulką i pieczarkami, podsmażyć jeszcze chwilę. doprawić solą, pieprzem i ziołami. dodać drobno pokrojony czosnek.
napełnić farszem muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

przygotować sos:
mleko połączyć z bulionem i koncentratem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, zagotować.
sosem polać makaron.

jeśli zostanie makaron, można go położyć na wierzch zapiekanki, w sytuacji gdy zostanie mięso, można je wykorzystać jako dodatek do np do makaronu świderki.

na wierzch ścieramy na tarce żółty ser,
naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, sprawdzając czy się nie przypala,
smacznego