Nadziewane muszle

Makarony « poprzedni | następny »
kluska - Przepis na: Nadziewane muszle offline

Szef Kuchni
Przepisy: 135
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Nadziewane muszle
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

bardzo sycące danie na niedzielny obiad :)


trudność: średne
czas:

Nadziewane muszle - SKŁADNIKI:

  • ok 30 sztuk dużych muszli
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • sos:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Nadziewane muszle - PRZYGOTOWANIE:

Muszle gotować 7-10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. delikatnie mieszać gdyż muszle mogą się połamać. następnie odsączyć i zahartować. wystudzić.
cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. podsmażyć na oliwie razem ze startymi na tarce pieczarkami - ok 10 minut.
na drugiej patelni usmażyć mięso mielone. połączyć z cebulką i pieczarkami, podsmażyć jeszcze chwilę. doprawić solą, pieprzem i ziołami. dodać drobno pokrojony czosnek.
napełnić farszem muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

przygotować sos:
mleko połączyć z bulionem i koncentratem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, zagotować.
sosem polać makaron.

jeśli zostanie makaron, można go położyć na wierzch zapiekanki, w sytuacji gdy zostanie mięso, można je wykorzystać jako dodatek do np do makaronu świderki.

na wierzch ścieramy na tarce żółty ser,
naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, sprawdzając czy się nie przypala,
smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Nadziewane muszle (strona 1 z 1)  
jovi

jovi
offline

2009-08-10 06:36
Pychota:) 5:)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-08-10 09:43
niby nic takiego, makaron z mięsem, ale jak ładnie wyglądają takie faszerowane muszelki!
do tego jakaś fajna surówka i piękne danie!!! 5
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-08-10 10:27
Tez je robie sa bardzo bardzo dobre.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-10 15:43
A ja czesto zabieralam sie za tego typu danie, ale jakos zawsze brakowalo mi zdecydowania, choc przyznam, ze efekt tutaj, jest ciekawy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami Makaron na zielono z cukinią Danie z makaronem
Spaghetti z rukolą wg hrabiny Makaron z lubczykiem i cukinią Conchiglioni z nadzieniem brokułowo - pieczarkowym
Makaron z jagodami i bezami Makaron z cukinią w sosie śmietanowym Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki
Pietruszkowe pesto Makaron z pesto i brokułem Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane