Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Nadziewane naleśniki bue (Wietnam)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zmiksować mąkę ryżową, mleczko kokosowe, jajka i sól aż powstanie rzadkie ciasto...

Nadziewane naleśniki bue (Wietnam)

Składniki:

Nadziewane naleśniki bue (Wietnam)

 

  • 55 g mąki z dodatkiem soli
  • 2 rozmącone jajka
  • olej do głębokiego smażenia

 

  • Ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

  • 1/2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szkl białego sosu
  • 145 g mięsa kraba
  • 85 g posiekanych pieczarek
  • 30 g posiekanej dymki
  • 30 g kiełków fasoli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Nadziewane naleśniki bue (Wietnam)
Zmiksować mąkę ryżową, mleczko kokosowe, jajka i sól aż powstanie rzadkie ciasto. Rozgrzać olej na teflonowej patelni o średnicy 20 cm. Wylać trochę ciasta i smażyć 2 minuty. Zdjać naleśnik z patelni i przełożyć na talerz. Czynność powtarzać aż skończy się ciasto. Wymieszać imbir, sos sojowy i biały, czosnek. Dodać mięso kraba, pieczarki, dymkę, kiełki i przyprawy do smaku. Na każdym naleśniku ułożyć po łyżce farszu, zawinać dwa brzegi do środka i zwinąć rulonik. Obtaczać każdy naleśnik w mace z solą, następnie maczać w jajku, smażyć na głębokim tłuszczu aż staną się chrupiące i złociste. Podać na liściach sałaty, posypane kolendrą. Obok podać miseczkę z nuoc cham.