skazana66

skazana66

Kucharz
[Przepisów: 11]

Nadziewane pieczone ziemniaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad z mięsem i warzywami w jednym

Nadziewane pieczone ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane pieczone ziemniaki

 

  • 15 średnich ziemniaków
  • 250 gram dowolnego mięsa mielonego (ja używam wieprzowego mięsa z łopatki)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 10 dużych pieczarek lub 15 średnich
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • koperek świeży bądź suszony

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy i płuczemy, robimy otwór 1.5 centymetrowy (średnica) na wylot nie przekrawając ziemniaka (można również przekroić, delikatnie wydrążyć obydwie połówki i tak przygotowane faszerować) i faszerujemy za pomocą rąk. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wykładamy nafaszerowane ziemniaki, uprzednio folię skrapiamy odrobiną oleju. Ziemniaki również skrapiamy olejem i posypujemy koperkiem.Pieczemy ok 60 min w temperaturze 180 stopni najlepiej z góry przykryte również folią aluminiową. Podajemy cieple, same lub z dowolną surówką bądź dowolnymi warzywami. FARSZ: pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem na oleju. pieczarki kroimy w 1-1,5 cm paseczki i również podsmażamy aż do miękkości (osobno). Podsmażone warzywa mieszamy z mięsem doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki
Nadziewane pieczone ziemniaki
obieramy ziemniaki i płuczemy w zimnej wodzie
Nadziewane pieczone ziemniaki
wydrążone ziemniaki ( użyłam urządzenia które po wyciągnięciu środka daje fantazyjne sprężynki - można upiec jak frytki)
Nadziewane pieczone ziemniaki
przygotowany farsz z warzyw i mięsa mielonego
Nadziewane pieczone ziemniaki
ziemniaki nadziewamy farszem za pomocą rąk