Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piersi z kurczaka nadziane kiełbasą, żółtym serem i cebulą, w sosie z dodatkiem serka topionego z szynką.

Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 50 g żółtego sera
  • 50 g kiełbasy wędzonej (np. śląskiej)
  • 1/4 cebuli
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 100 g serka topionego kremowego z szynką
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 łyżka pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym
Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tworząc kieszonki. Do każdej mięsnej kieszonki nałożyć po łyżeczce musztardy, kawałku sera, kiełbasy i cebuli. Złączyć brzegi mięsa, spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać 1,5 szklanki wody, dodać serek topiony i kostkę grzybową. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem po 10 minut z każdej strony, co jakiś czas sos zamieszać. Mąkę rozmieszać w pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli. Gotowe mięso podzielić na porcje, podawać polane sosem. 
Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym
Mięso nadziane serem cebulą i kiełbasą zabezpieczone wykałaczkami.
Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym
Nadziane mięso posypane przyprawą do mięs rumienione na oleju.
Nadziewane piersi z kurczaka w sosie serowym
Woda i serek topiony dodane do zrumienionego mięsa.