misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Nadziewane zielone papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ustaw papryki szypułkami do góry w garnku, przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę....

Nadziewane zielone papryki

Składniki:

Nadziewane zielone papryki

 

  • 3 cebule
  • 115g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki stołowe ryżu
  • 1 ubite jajko
  • 2 łyżki stołowe zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6 dużych zielonych papryk
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 825g małych czerwonych pomidorków
  • 4 łyżki stołowe soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane zielone papryki
Zetrzyj na tarce 1 cebulę. Włóż do miski razem z wołowiną, ryżem, jajkiem i wodą, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i dokładnie wszystko wymieszaj. Umyj papryki. Odetnij 2,5 cm kawałek od strony szypułki. Ze środka papryki usuń pestki. Nafaszeruj paprykę mieszanką wołowiny z ryżem, przyprawami i przykryj odkrojonymi „przykrywkami”. Pozostałe cebule pokrój w plastry. Rozpuść w ciężkim rondlu masło i podsmaż w nim cebulę (5-7minut). Dodaj pomidory, pozostałą sól i pieprz. Ustaw papryki szypułkami do góry w garnku, przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez następne 15 minut lub do momentu, aż papryki zrobią się miękkie. Dopraw sos – powinien mieć słodko –kwaśny smak.
Przed podaniem zdejmij tłuszcz.