Najbardziej niesamowite drinki

Karnawał warto zakończyć z pompą. Wpraw swoich gości w zdumienie poznając kilka prostych trików. Zobacz, najbardziej niesamowite drinki, jakie można przyrządzić na imprezach.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Najbardziej niesamowite drinki

Kolorowe warstwy

Niektóre drinki, po ich wymieszaniu nabierają brudno brunatnego i nieciekawego koloru. A przecież na jakość drinku składa się też sposób jego podania. Wiele koktajli możemy nalewać warstwami,  dzięki czemu uzyskamy fantastyczny efekt barwnej tęczy. Najpopularniejsze drinki nalewane warstwowo to B-52 (Kahlua, Bailey’s, Grand Marnier)czy ABC, czyli Amaretto, Bailey’s, Koniak ( Cognac – stąd litera C w nazwie).

Jak przygotować drink warstwowy?

Kluczem do prawidłowego przyrządzenia warstwowego drinku jest prawidłowe nalanie wszystkich składników. Im większa różnica gęstości między poszczególnymi składnikami, tym lepiej. Dlatego, gęste kremy i likiery nalewamy na spód, a na nich tworzymy warstwę z wódki, brandy czy tequili. Poszczególne alkohole wlewamy ostrożnie po ściance kieliszka lub lejąc trunki po łyżce. Do drinków warstwowych możemy wykorzystać prawie każdy rodzaj alkoholu.

Wszystkie barwy tęczy

Z chemicznych właściwości gęstych cieczy skorzystać można do przyrządzenia jeszcze bardziej spektakularnego koktajlu, a właściwie serii koktajli – tęczowych drinków. Sztuczka polega na tak umiejętnym nalewaniu zawartości shakera do kolejnych kieliszków, by uzyskać drinki o pełnej palecie barw.  Aby przygotować tęczowe drinki, potrzebujemy co najmniej 5-7 kieliszków do wódki, shaker i wiele kolorowych składników.

Jak przygotować rainbow drinks?

Nalej do shakera kolejno: Grenadynę (po jej nalaniu dodaj kostki lodu), sok pomarańczowy (kolejne składniki nalewaj powoli, lejąc alkohol po łyżce) wódkę, Blue Curacao (nalewaj bardzo szybko, inaczej likier zmiesza się z pozostałymi składnikami). Po nalaniu, jak najszybciej rozlewamy zawartość shakera do kieliszków. Uwaga! Nalewamy całość jednym, nieprzerwanym strumieniem, nie wstrząsamy shakerem, nie przerywamy nalewania. Od tego, jak sprawnie będziecie nalewać zależy efekt końcowy. Pełna paleta barw zaczyna się od niebieskiego, poprzez zielony, żółty, do krwistoczerwonego drinku.

Najlepiej pić je szybko po sobie, może się bowiem okazać , że w pierwszym jest samo Curacao, w ostatnim sama Grenadyna, ale tęcza nie musi smakować, tęcza ma wspaniale wyglądać!

Ogień w kieliszku

Drinki flambirowane to takie kompozycje alkoholowe, które przed podaniem podpalamy. Jak podpalić trunek, który, w najlepszym przypadku, składa się w połowie z wody? – wystarczy odrobinę podgrzać alkohol, lub zmieszać składniki ze znacznie łatwiej zapalającym się spirytusem. Ogniste kompozycje możemy przyrządzić na wiele sposobów, ale jedna wprawi naszych gości w osłupienie.

Blue Brazer – płonący wodospad

Do przygotowania tego koktajlu  potrzebujemy:  dowolny alkohol (w oryginalnym przepisie jest to whisky), gorącą wodę, ogień i dwa naczynia odporne na podgrzewanie. Wody powinno być około 10 razy mniej, niż alkoholu, dla pewności warto wzmocnić whisky odrobiną spirytusu. Po zmieszaniu whisky i wody, podpalamy całość w żaroodpornym naczyniu, następnie przelewamy zdecydowanym ruchem do drugiego naczynia tworząc płonący na niebiesko wodospad.

Przemysław Ziemichód