czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Najlepsza domowa pizza na cienkim spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowa pizza jest niezastąpiona, można do niej dodać wszystkie ulubione dodatki. Wszyscy domownicy ją uwielbiają.

Najlepsza domowa pizza na cienkim spodzie

Składniki:

Najlepsza domowa pizza na cienkim spodzie

 

  • Ciasto:
  • 250g mąki pszennej,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 150ml ciepłej przegotowanej wody,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

 

  • Farsz:
  • 100g kiełbasy krakowskiej,
  • 2 pomidory,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 łyżki pesto z pomidorów,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pizzy,
  • 200g żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Najlepsza domowa pizza na cienkim spodzie
1. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże, oliwę oraz ciepłą wodę. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy.2. Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st.