mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Najlepsza grochówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsta, pożywna zupa, która kojarzy się z kuchnią polową, harcerskimi obozami albo imprezami pod chmurką.

Najlepsza grochówka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Najlepsza grochówka

 

  • 400 g wędzonych żeberek
  • 300 g łuskanego grochu (połówki)
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera (ok 100g)
  • 1 pietruszka
  • 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego

Sposób przygotowania:

Najlepsza grochówka
Groch opłukałam pod bieżącą wodą, zalałam zimną wodą i odstawiłam na ponad godzinę.

Żeberka pokroiłam w mniejsze kawałki, włożyłam od garnka, dodałam pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypałam groch, zalałam wodą (ok 2,5 litry), zagotowałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok godziny.

Po ugotowaniu groch powinien być miękki i będzie się rozpadać.

Marchew obrałam, pokroiłam w pół talarki. Seler obrałam i pokroiłam w słupki. Wrzuciłam do garnka, gotowałam 10 minut.

Następnie do garnka wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotowałam 10 minut, aż warzywa stały się miękkie.

Cebulę pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam od zupy. Czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam łyżeczkę soli i majeranek, roztarłam i dodałam do zupy. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Żeberka wyjęłam z zupy, mięso obkroiłam i włożyłam z powrotem do garnka. Smacznego!  
Najlepsza grochówka
Grochówka: żeberka przekroiłam na mniejsze kawałki
Najlepsza grochówka
połówki grochu opłukałam i namoczyłam w zimnej wodzie
Najlepsza grochówka
Groch i żeberka zalałam wodą, gotowałam ponad godzinę
Najlepsza grochówka
dodałam pokrojone warzywa: marchew i seler
Najlepsza grochówka
do grochówki dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki