Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Najlepsza Napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna napoleonka :) Jak z cukierni

Najlepsza Napoleonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najlepsza Napoleonka

  • CIASTO :

  • MASA:

  • Niecała szk cukry
  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 4 łyżki maki

Sposób przygotowania:

Najlepsza Napoleonka

Z margaryny, mąki oraz smietany zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki,(minimum 2,5 godziny). Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko. Blaszki (takie same wymiary) smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą i przekładamy nasze ciasto do blaszek. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. MASA: Gotujemy DWIE szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i razem wszystko ze sobą dokładnie mieszamy/miksujemy. Do wrzącego mleka wlewamy naszą mieszankę i energicznie mieszamy do momentu aż się nasza masa stanie się gęsta. Naszą masę wykładamy na jedno z ciast i przykrywamy drugim. Dociskamy delikatnie i po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO