Najlepsza Napoleonka

Francuskie « poprzedni | następny »
Siedlce offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5
Najlepsza Napoleonka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna napoleonka :) Jak z cukierni


trudność: średne
czas:

Najlepsza Napoleonka - SKŁADNIKI:

  • CIASTO :
  • MASA:
  • Niecała szk cukry
  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 4 łyżki maki

Najlepsza Napoleonka - PRZYGOTOWANIE:

Z margaryny, mąki oraz smietany zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki,(minimum 2,5 godziny). Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko. Blaszki (takie same wymiary) smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą i przekładamy nasze ciasto do blaszek. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. MASA: Gotujemy DWIE szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i razem wszystko ze sobą dokładnie mieszamy/miksujemy. Do wrzącego mleka wlewamy naszą mieszankę i energicznie mieszamy do momentu aż się nasza masa stanie się gęsta. Naszą masę wykładamy na jedno z ciast i przykrywamy drugim. Dociskamy delikatnie i po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Najlepsza Napoleonka (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek
offline

2012-02-14 13:57
A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....
Skomentuj
Oceń:
0
Siedlce

Siedlce
offline

2012-02-14 14:01
bajtek napisał(a):

A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....

a tu bez:)
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek
offline

2012-02-14 14:11
Siedlce napisał(a):

bajtek napisał(a):

A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....

a tu bez:)

dzięki....pytałam, bo właśnie biorę się za pieczenie :O)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Francuskie
Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka francuskie z powidłami Francuskie rogaliki
Tarta z karmelizowanymi bananami Szybka tarta tatin Tarta na słodko z cukinią
Tarta gruszkowa zakryta Świąteczne jaja nie w majonezie Kremówka z nutą kokosu
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym Francuskie pierożki z lekkim farszem Kiwi w cieście francuskim

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane