Najlepsza Napoleonka

Francuskie « poprzedni | następny »
Siedlce - Przepis na: Najlepsza Napoleonka offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 413
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Najlepsza Napoleonka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszna napoleonka :) Jak z cukierni


trudność: średne
czas:

Najlepsza Napoleonka - SKŁADNIKI:

  • CIASTO :
  • MASA:
  • Niecała szk cukry
  • 3 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 4 łyżki maki

Najlepsza Napoleonka - PRZYGOTOWANIE:

Z margaryny, mąki oraz smietany zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki,(minimum 2,5 godziny). Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko. Blaszki (takie same wymiary) smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą i przekładamy nasze ciasto do blaszek. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. MASA: Gotujemy DWIE szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i razem wszystko ze sobą dokładnie mieszamy/miksujemy. Do wrzącego mleka wlewamy naszą mieszankę i energicznie mieszamy do momentu aż się nasza masa stanie się gęsta. Naszą masę wykładamy na jedno z ciast i przykrywamy drugim. Dociskamy delikatnie i po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Najlepsza Napoleonka (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek
offline

2012-02-14 13:57
A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....
Skomentuj
Oceń:
0
Siedlce

Siedlce
offline

2012-02-14 14:01
bajtek napisał(a):

A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....

a tu bez:)
Skomentuj
Oceń:
0
bajtek

bajtek
offline

2012-02-14 14:11
Siedlce napisał(a):

bajtek napisał(a):

A co z jajkami ? Ja w swoim przepisie na ciasto do karpatki - mam 5 jaj.....

a tu bez:)

dzięki....pytałam, bo właśnie biorę się za pieczenie :O)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Francuskie
Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka francuskie z powidłami Francuskie rogaliki
Tarta z karmelizowanymi bananami Szybka tarta tatin Tarta na słodko z cukinią
Tarta gruszkowa zakryta Świąteczne jaja nie w majonezie Kremówka z nutą kokosu
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym Francuskie pierożki z lekkim farszem Kiwi w cieście francuskim

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane