Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

najlepsza szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna szarlotka - tradycyjna :)

najlepsza szarlotka

Składniki:

najlepsza szarlotka

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • cynamon
  • 4 mniejsze jaja ( 3 wieksze)
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

najlepsza szarlotka
Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia . Dodajemy z jajek żółtka a białka oddzielamy do głebokiego naczynia. posypujemy szczyptą soli. Wsypujemy na ciasto połowę cukru i cukier waniliowy. I na koniec ( najlepiej jak będzie miała temperature pokojową) wykładamy margarynę na ciasto.
Wpierw wszystkie składniki siekamy nożem aż się połączą. A następnie zagniatamy nasze ciasto rękoma.
Blachę smarujemy masłem, wsypujemy bułkę tartą i wykładamy rozwałkowane ciasto.
( troszkę ciasta zostawiamy na wierzch do pokruszenia ) .

Jabka smażymy do momentu aż się "rozpadną" i będzie z nich jednolita masa.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywno i dodajemy budyń waniliowy do niech . Na ciasto wykładamy masę jabłkową.
Na masę dajemy ubite białka z budyniem.
Kruszymy kruszonką nasze ciasto.

Piekarnk nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 45 minut.