kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik. Świetne z świeżymi jak i mrożonymi owocami.

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

Składniki:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny niewoskowanej
  • 200 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 600 g dowolnych owoców (u mnie jagody i maliny)

kruszonka

Sposób przygotowania:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

ETAP 1:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy.

Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.

ETAP 2:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami
Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem

Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową. Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie.

ETAP 3:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami
Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach.

Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy.

ETAP 4:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami
Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy

Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę.

ETAP 5:

Najlepsze ciasto ucierane z owocami
Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce.

Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Posypujemy wierzch ciasta kruszonką.
Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak .