iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Najlepsze kajzerki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis podsunęła mi pod oczy koleżanka z bloga http://www.daylicooking.pl , a ja zostawiam go tutaj bo są pyszne i warte polecania. Proponuję od razu z podwójnej porcji składników przygotować bułeczki.

Najlepsze kajzerki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najlepsze kajzerki

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze kajzerki
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Obie mąki wymieszać i przesiać, dodać do nich sól, jajko i mleko, wymieszać na koniec dodać miękkie masło i zagnieść ciasto mi na tym etapie wyszło za luźne więc dosypałam 2 czubate łyżki mąki i wszystko wyrabiałam robotem bez brudzenia rąk :)Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu wyłożyć na podsypany mąką blat i podzielić na porcje z których utoczyć około 30 cm wałeczki, następnie zwinąć bułeczki ja robiłam to tak : z wałeczka zrobić pętelkę którą owinąć do środka zwisającą częścią wałeczka. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować dodatkowym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czym tylko chcemy u mnie część była posypana makiem, a część mąką pełnoziarnistą. Bułki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia i piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut.
Najlepsze kajzerki
Ciasta utoczyć wałeczki i zrobić pętelkę.
Najlepsze kajzerki
Pętelkę owinąć resztą zwisającego ciasta.
Najlepsze kajzerki
Bułki po zwinięciu ułożyć na blaszce i posmarować.
Najlepsze kajzerki
Po wierzchu bułeczki posypać dowolnymi dodatkami.