Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki są przepyszne - puszyste, mięciutkie, wilgotne w środku, z rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Polecam. (Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.)

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą)

12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub mniej; w zależności od mąki)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia (u mnie masło ghee)

Sposób przygotowania:

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą)

Masa:

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą)
Ciasto powinno być odrobinę gęstsze od tradycyjnego naleśnikowego.

Wszystkie składniki do zrobienia placuszków należy porządnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji..
Na końcu do ciasta wmieszać kawałki czekolady.

Smażenie:

Najlepsze pancakes czekoladowe (z czekoladą)
Placuszki można również smażyć bez tłuszczu,

Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju/masła i łyżką - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(2 łyżki stołowe na 1 placek.)

Placuszki smażyć obustronnie do momentu aż będą lekko zarumienione.

Tagi:

pancakes