akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Najlepsze precle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Są to moje pierwsze, samodzielnie wykonane precle. Bardzo obawiałam się czy wyjdą...niepotrzebnie :) W smaku obłędnie pyszne! Co do wyglądu... muszę jeszcze nabrać wprawy :D Polecam

Najlepsze precle Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najlepsze precle

 

 

  • Dodatkowo:
  • 3 kopiaste łyżki sody oczyszczonej
  • 2 litry wody
  • mak/ sól morska do posypania precli
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania:

Najlepsze precle
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny). 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 60cm. Uformować na kształt precla. 3. Wodę zagotować z sodą. Precle wrzucać delikatnie do wody i obgotowywać 30 sekund. Wyjąć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem oraz posypać makiem, solą (jak kto lubi :), ja dałam obydwa dodatki) Piec w 230st.C około 13-15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam) 
Najlepsze precle
Uformowany z ciasta precelek, czekający na obgotowanie w wodzie.

Tagi:

ciasto mak