ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Najprostsza pyszna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i pachnąca cynamonem krucha szarlotka

Najprostsza pyszna szarlotka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Najprostsza pyszna szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 3 szkanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Piana z białek:
  • 4 białka
  • 50 g cukru
  • Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek już obranych
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Najprostsza pyszna szarlotka
Obrane i pozbawione nasion jabłka pokroić w kostkę. Dodaą cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Poddusić, aby jabłka odparowały sok. Potem dodać cynamon i ostudzić. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dwoma cukrami i posiekaną zimną margaryną. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki. Potem podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posypać bułką tartą i wyłożyć ostudzone jabłka. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać cukier, dalej chwilę ucierać i masę przełożyć na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta wyłożyć na pianę. Piec ok 1 godziny w temp 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Najprostsza pyszna szarlotka
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę
Najprostsza pyszna szarlotka
Jedną część ciasta wyłożyć na blasze i przełożyć podduszone jabłka
Najprostsza pyszna szarlotka
Po wystygnięciu szarlotkę należy posypać cukrem waniliowym