Najprostsza szarlotka
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Wielkanocne ciasta

Babcia Halinka - Przepis na: Najprostsza szarlotka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Najprostsza szarlotka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 53

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina!


trudność: łatwe
czas:

Najprostsza szarlotka - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 garście rodzynek
  • 6 dużych jabłek

Najprostsza szarlotka - PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek:

z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor.

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły.

Jabłka pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka.

Najprostszą szarlotkę upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.). Podawaj na porcelanie Villa Italia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Najprostsza szarlotka (strona 1 z 5)  
Michalina

Michalina
offline

2008-08-09 22:22
Mimo podpiekania spodu bardzo prosta do wykonani. Przeciętnie rozgarnięty facet powinien sobie z nią poradzić bez problemu (pannę łatwiej zdobyć). Smak to czysta poezja.
Tylko zamiast plastrów jabłek polecam utarte na grubej tarce.
Skomentuj
Oceń:
0
lina

lina
offline

2008-09-19 10:33
Jestem chyba najbardziej nierozgarnieta kulinarnie osoba na tej planecie. Az do ostaniego momentu wydawalo sie, ze zrobilam zbyt ciekle ciasto. Ale efekt koncowy byl wspanialy. Bylam z siebie dumna. Niebo w gebie! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Orgio
gość

2008-10-23 15:13
lina napisał(a):

Jestem chyba najbardziej nierozgarnieta kulinarnie osoba na tej planecie. Az do ostaniego momentu wydawalo sie, ze zrobilam zbyt ciekle ciasto. Ale efekt koncowy byl wspanialy. Bylam z siebie dumna. Niebo w gebie! :)

Nie chwal sie lino!!!Bo to nieladnie babo
Skomentuj
Oceń:
-6
Gość

Orgio
gość

2008-10-23 15:14
Mniam!!!Pyszna szarlotka.Chetnie,bardzo polecam.Karol
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wronia
gość

2008-10-28 15:49
NAjlepsza szarlotke na swiece robila moja babcia...niestety juz nie zyje.........
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

monika
gość

2008-11-09 18:13
mniam mniam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

p
gość

2008-11-09 18:15
musi byc dobra
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-20 12:17
pychota;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

agusia
gość

2008-11-21 09:14
bardzo fajny przepis;pycha ciasto
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ROLAND
gość

2008-11-22 16:29
jest bombowa
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

i
gość

2008-11-29 16:49
Wyszła super. Naprawdę jest pyszna:)
Skomentuj
Oceń:
0
Amberr8

Amberr8
offline

2008-12-07 22:50
jest bardzo prosta, ale za to jaka dobra.....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami
Marmolada winogron i jabłko Lody podwójnie miętowe Marmolada jabłko z miętą
Semifreddo wiśniowe Korzenne ciasteczka ze skórką pomarańczową Drożdżówki z dżemem jagodowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane