Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Najprostsza szarlotka

  • 43
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 56

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś szarlotki, możesz się zdziwić, że to takie proste. Na przygotowanie potrzebna jest Ci zaledwie godzina!

Najprostsza szarlotka

Składniki:

Najprostsza szarlotka

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 garście rodzynek
  • 6 dużych jabłek

 

Sposób przygotowania:

Najprostsza szarlotka

Przygotuj ciasto według poniższych wskazówek:

z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor.

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw by zmiękły.

Jabłka pokrój na plasterki i posyp nieco cukrem i cynamonem. Potem odstaw, by puściły sok. Odsączone z soku jabłka ułóż na podpieczonym spodzie, posyp rodzynkami (odcedzonymi z wody), nakryj drugą częścią ciasta. Możesz posmarować po wierzchu odrobiną białka.

Najprostszą szarlotkę upiecz na "złoto" w 180°C w piekarniku (około 40 min.). Podawaj na porcelanie Villa Italia.