iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis z książki " Potrawy z różnych stron świata" rozdział kuchnia amerykańska czyli pankejki.

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami

 

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i olej, wszystko dokładnie wymieszać po dolaniu maślanki. Do gładkiego ciasta dodać posiekaną czekoladę i rodzynki, wymieszać. Na patelni podgrzać minimalną ilość oleju. Smażyć malutkie i cieniutkie placuszki do uzyskania złotego koloru. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub z dowolnym syropem ja polałam syropem pomarańczowym i smakowały wybornie.
Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami
Do gładkiego ciasta dodać rodzynki i grubo pokrojoną czekoladę
Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami
Smażyć na małej ilości oleju małe i cieniutkie placuszki
Naleśniczki z czekoladą i rodzynkami
Etap 3