ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Naleśniczki zapiekane pod serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna odmiana naleśników z farszem.

Naleśniczki zapiekane pod serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniczki zapiekane pod serem

 

  • Naleśniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do smażenia
  • FARSZ:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 papryki marynowanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g serka topionego paprykowego
  • 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • Dodatkowo:
  • 50 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniczki zapiekane pod serem
Składniki na naleśniki połączyć w misce za pomocą miksera i usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć posypane przyprawą do kurczaka na rumiano. Obrane pieczarki pokroić w kostkę. Paprykę, cebulę i ugotowane jajko na twardo pokroić w kostkę. Do kurczaka dodać pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Przesmażyć razem. Dodać pokrojone jajko, wymieszać i dodać pokrojony serek topiony. Doprawić solą i pieprzem. Naleśniki napełniać farszem, zwinąć i pokroić na 4 części. Pokrojone naleśniki ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem i piec 15-20 minut.
Naleśniczki zapiekane pod serem
Pokrojoną i doprawioną pierś z kurczaka podsmażyć.
Naleśniczki zapiekane pod serem
Obrane pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Naleśniczki zapiekane pod serem
Do podsmażonego mięsa i warzyw dodać pokrojone jajko na twardo.
Naleśniczki zapiekane pod serem
Napełnione farszem naleśniki pokroić na 4 części i umieścić w naczyniu do zapiekania.