pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Naleśniki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie cynamonowe naleśniki można z powodzeniem posmarować dżemem lub zjadać same. Smacznego.

Naleśniki cynamonowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki cynamonowe

 

  • 1 litr mleko,
  • 1/2 litra woda gazowana,
  • 3 jaja,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 4 łyżki cukier,
  • 3 łyżeczki cynamon mielony,
  • mąka pszenna,
  • smalec

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki cynamonowe
Zasadniczo podane ilości składników są orientacyjne. Mleko mieszam z wodą gazowaną w proporcji mniej więcej 2:1, wbijam jajka, dodaję proszek do pieczenia, cukier i mieszam mikserem. W międzyczasie dodaję mąkę. Ilości mąki musi być taka, aby uzyskane ciasto było lekko lejące (lekko gęste). Ilość cukru też zależy od indywidualnych upodobań – najlepiej skosztować i ewentualnie dodać słodyczy. Na koniec do ciasta dodaję cynamon i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię daję odrobinę smalcu (naprawdę mało ) tak, aby patelnia lekko „błyszczała”. Gdy tłuszcz się rozgrzeje nalewam ciasto (na moją patelnię wychodzi mniej więcej ¾ nalewki) i przechylając patelnię rozprowadzam ciasto równomiernie po całej powierzchni. Po kilku minutach przewracam naleśnika i smażę z drugiej strony. Po usmażeniu powtarzam lekkie natłuszczanie patelni i smażę nowego naleśnika.
Naleśniki cynamonowe
Ciasto
Naleśniki cynamonowe
Naleśniki