iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można eksperymentować z wyborem owoców. Ciemną czekoladę możemy z powodzeniem zastąpić białą. Naleśniki te mają świetny smak dzięki połączeniu serka z owocami.

Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą

Składniki:

Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka serka homogenizowanego,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 6 łyżek powideł żurawinowych,
  • 6 listków mięty,
  • 1/2 tabliczki czekolady,
  • 5 łyżek śmietany 18%.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą
Mąkę miksujemy z jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia, sokiem z cytryny, cukrem oraz solą na puszystą masę. Następnie smażymy małe grube naleśniczki. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym. Miętę siekamy i dodajemy do żurawiny. Naleśniczki układamy na talerzu, przekładamy je serkiem twarogowym oraz powidłami z żurawiny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, polewamy talerz oraz naleśniczki. Dekorujemy świeżą miętą.