Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Naleśniki drożdżowe z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naleśniki w odsłonie drożdżowej.

Naleśniki drożdżowe z mascarpone

Składniki:

Naleśniki drożdżowe z mascarpone

 

  • mleko- 1,5 szklanki,
  • woda- 1 szklanka,
  • cukier- 3 łyżki,
  • sól- 1 szczypta,
  • drożdże- 4 g,
  • mąka pszenna- około 2 szklanki,
  • jajo- 1 szt,
  • serek mascarpone- 1 szt,
  • żółtko- 1 szt,
  • cukier puder- 3 łyżki,
  • cukier wanilinowy- 1/2 opakowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki drożdżowe z mascarpone
Wodę wymieszać z mlekiem, cukrem szczyptą soli i drożdżami. Wbić jajko, dosypać mąkę i łyżką wyrobić ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na zwykłe naleśniki. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanej patelni. Naleśniki są grubsze niż normalne ale za to bardziej pulchne. Serek mascarpone wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkiem i smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Podawać w formie zrolowanej lub w "stylu tortowym". Smacznego.