eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Naleśniki Eli z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne naleśniki z nadzieniem serowym z dodatkiem pomarańczy i suszonej żurawiny.

Naleśniki Eli z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki Eli z żurawiną

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki piwa jasnego
  • 5 jajek
  • 80 dkg mąki pszennej (około - w zależności od wilgotności mąki)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki Eli z żurawiną
Jajka,mleko,piwo,olej i cukier zmiksować. Mąkę przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do mleka z piwem,cały czas miksując. Teflonową patelnię do naleśników posmarować odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać na głębokim talerzu odwróconym dnem do góry. Gotowe naleśniki przykryć czystą ściereczką kuchenną,żeby nie wyschły. Pomarańczę umyć,osuszyć i obrać ze skórki. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki i pokroić w kostkę. Ser rozgnieść widelcem. Do sera dodać cukier,cukier waniliowy,pokrojoną pomarańczę i żurawinę. Całość dokładnie wymieszać. Rozsmarować farsz serowy na naleśnikach.Każdy naleśnik zrolować. Naleśniki można dodatkowo przysmażyć. Ja podawałam nie smażone ze względu na zdrowie. Smacznego!
Naleśniki Eli z żurawiną
Przygotować wszystkie składniki ciasta na naleśniki.
Naleśniki Eli z żurawiną
Zmiksować składniki płynne z cukrem i dodawać stopniowo mąkę.
Naleśniki Eli z żurawiną
Na rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać na głębokim talerzu odwróconym dnem do góry.
Naleśniki Eli z żurawiną
Do sera dodać cukier,cukier waniliowy,pokrojoną pomarańczę i żurawinę. Całość dokładnie wymieszać.