kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami to danie bardzo sycące, idealne zarówno na obiad jak i podwieczorek.

Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników
  • Na farsz:
  • 2- 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Na sos truskawkowy:
  • 30 dag truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami
Mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać. Wlać mleko i wodę mineralną, wbić jajko. Całość wymieszać blenderem na jednolitą masę. Naleśniki usmażyć na patelni delikatnie spryskanej olejem. Każdego naleśnika usmażyć z obydwu stron.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cukier, cynamon i sok z cytryny. Przesmażyć by jabłka zmiękły.

Naleśniki posmarować masą jabłkową i zwinąć w trójkąty. Przełożyć na patelnię i na bardzo małym ogniu podgrzać.W międzyczasie zrobić sos truskawkowy. Truskawki odszypułkować, dodać cukier i jogurt naturalny. Całość zmiksować.

Na koniec na talerzu naleśniki polać sosem truskawkowym.
Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami
Nafaszerowane naleśniki podsmażyć z obydwu stron
Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami
Na usmażonych naleśnikach rozłożyć farsz z jabłek
Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami
Naleśniki usmażyc z obydwu stron na patelni
Naleśniki faszerowane cynamonowymi jabłkami
Starte jabłka wraz z dodtkami przesmażyć by jabłka zmiękły

Tagi:

naleśniki