Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Naleśniki greckie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1861

Z gładkiego ciasta usmażyć naleśniki. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Naleśniki greckie

Składniki:

Naleśniki greckie

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • po szklance wody i mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • sól

  • Farsz:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • duża cebula
  • 25 dag filetów rybnych
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • starty żółty ser
  • liść laurowy
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Naleśniki greckie

Z gładkiego ciasta usmażyć naleśniki. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę, włożyć warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką, cukrem, udusić pod przykryciem. Podzielone na małe kawałki filety usmażyć na rozgrzanym oleju, następnie włożyć do jarzyn, chwilę dusić razem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Przestudzoną masą posmarować naleśniki, zwinąć we czworo, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, posypać serem, wstawić na 15-20 min do nagrzanego piekarnika. Podawać z zieloną sałatą. 100g - 160 kcal