Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Naleśniki jaglano-lniane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zdrowe i smaczne naleśniki z kaszy jaglanej i kleiku z siemienia lnianego. Pyszne z dżemem imbirowym :)

Naleśniki jaglano-lniane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki jaglano-lniane

 

 

  • 1 szklanka kleiku z siemienia lnianego (1 łyżka siemienia lnianego zalana 1 litrem -gotowana na małym ogniu przez ok. 1 godzinę )

 

 

 

  • 150 ml gorącej wody

 

  • sol do smaku

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki jaglano-lniane
Do miski wlewamy kleik z siemienia lnianego, dodajemy kasze jaglana, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, make, sol do smaku i gorącą wodę. Wszystkie składniki mieszamy by powstało gładkie ciasto naleśnikowe. .Na dobrze rozgrzanej patelnie z niewielka ilością oleju wlewamy ciasto i smażymy do momentu aż brzegi nalesnika zaczną odchodzić od ścianek patelni, przewracamy na drugi bok.. W czasie smażenia, ciasto naleśnikowe z kaszy jaglanej będzie się rozwarstwiać, w niczym to jednak nie przeszkadza w zachowaniu idealnego okrągłego kształtu nalesnika. Wyglądem przypomina trochę haftowana, okrągłą serwetkę :). Naleśniki maja jasny kolor, przytrzymane na patelni troszkę dłużej, ale tak, żeby się nie przypaliły, zamienia się w pyszne , chrupiące wafelki. Naleśniki są doskonale bez żadnych dodatków ale super smakują tez z dżemem, pomarańczowym czy imbirowym.Przepis na około 10 naleśników. Smacznego:)
Naleśniki jaglano-lniane
Szklankę ugotowanego kleiku z siemienia lnianego wlewamy do miski
Naleśniki jaglano-lniane
Do miski dodajemy rowniez ugotowana wczesniej kasze jaglana, moze byc z obiadu z poprzedniego dnia, przechowywana w lodowce
Naleśniki jaglano-lniane
Wszystkie skladniki mieszamy by powstalo gladkie ciasto nalesnikowe
Naleśniki jaglano-lniane
Ciasto nalesnkowe podczas smazenia bedzie nam sie rozwarstwiac z jednej strony, nie przeszkadza to jednak w uzyskaniu ladnego ksztaltu nalesnika