kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Naleśniki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Naleśniki, tym razem na maślance

Naleśniki na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki na maślance

 

  • 3-4 szklanki mąki
  • maślanka
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki na maślance
Do głębokiej miski wrzuć mąkę. Dodaj sól. Następnie powoli dodawaj maślankę i mieszaj mąkę z maślanką tak aby nie było grudek. Wlej około 1 i 1/4 szklanki maślanki. Jeśli ciasto będzie dalej zbyt zwarte dodaj jeszcze maślanki. Ciasto ma być dosyć luźne. Teraz dodaj 2 całe jaja i ponownie dobrze zamieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest zbyt zwarte dodawaj po troszku maślanki. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą chochelki nalewaj na rozgrzany tłuszcz oblewając patelnię ciastem ( ruch kolisty ). Smaż z obydwu stron na złoty kolor lub bledsze do nadzienia. Smacznego.
Naleśniki na maślance
Etap 1 - do wysokiej miski wrzuć mąkę i dodaj soli
Naleśniki na maślance
Etap 2 - następnie dodawaj maślanki - ciasto ma być dosyć luźne
Naleśniki na maślance
Etap 3 - gdy ciasto nie będzie miało grudek dodaj jaja
Naleśniki na maślance
Etap 4 - smaż na złoty kolor lub blado do nadzienia