smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Naleśniki na maślance z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne naleśniki na maślance z farszem z truskawek. To moja propozycja na smaczny deser lub obiad.

Naleśniki na maślance z truskawkami

Składniki:

Naleśniki na maślance z truskawkami

Ciasto

  • 400 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

dodatkowo

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki na maślance z truskawkami
1. Masło roztopić i wystudzić.

2. Do miski włożyć wszystkie składniki ciasta i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być o konsystencji śmietany

3. Odstawić ciasto na około 30 minut, aby "odpoczęło".

4. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem.

5. Patelnię smarujemy tłuszczem i smażymy z ciasta cienkie naleśniki.

6. Na każdy naleśnik nałożyć truskawki i złożyć w trójkąt.