msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne połączenie pełnoziarnistych naleśników,delikatnego serka,musu jabłkowego i owoców.

Naleśniki pełnoziarniste na wypasie. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.

 

  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 duże łyżki serka naturalnego lub mielonego jak na sernik
  • 3 czubate łyżki musu jabłkowego
  • kilka śliwek i gruszek z syropu

Sposób przygotowania:

Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.
Do mleka wbić jajko,posolić i ubijając dosypywać mąkę.Dodać 2 łyżki oleju,wymieszać i odstawić na ok.15-30 minut. Przed pierwszym smażeniem wlać łyżkę oleju na patelnię,rozgrzać.Porcjami wlewać ciasto na patelnię obracając ją lekko, by ciasto równomiernie się rozpłynęło.Smażyć na rumiano naleśniki z obu stron na teflonowej patelni. Z tej ilości otrzymamy ok.3 sztuk. Każdy naleśnik posmarować serkiem na całej powierzchni.Na serku, na połowie każdego naleśnika rozsmarować mus jabłkowy.Rozłożyć na ćwiartce naleśnika pokrojone w plastry gruszki i połówki śliwek z syropu.Złożyć każdy na cztery części i podawać.Nie ma konieczności polewania naleśników żadnym sosem czy śmietanką,gdyż farsz jest dość luźny ale jeśli ktoś lubi i nie przerażają go kalorie może np. polać stopioną czekoladą.
Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.
Składniki ciasta na naleśniki dokładnie roztrzepać np.trzepaczką i odstawić, by odpoczęło.
Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażyć naleśniki z obu stron.
Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.
Usmażone naleśniki posmarować serkiem i musem jabłkowym.
Naleśniki pełnoziarniste na wypasie.
Na naleśnikach posmarowanych serkiem i musem układamy owoce.