Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Naleśniki po meksykańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Każdy kto jadł te naleśniki, mówił że po prostu pycha.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki po meksykańsku

 

  • mąka -1 szklanka
  • mleko -1/2 szklanki
  • jajka -2 sztuki
  • woda
  • sól do ciasta
  • tłuszcz do smażenia naleśników.
  • FARSZ
  • mięso mielone -250 g
  • koncentrat pomidorowy -1 słoiczek
  • majonez -1 słoiczek
  • przyprawa curry
  • papryczka chili
  • keczup do polania naleśników
  • kapusta pekińska -1/2 główki
  • sos sojowy tao tao -do smaku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki po meksykańsku
NALEŚNIKI Z mąki, jajek, mleka, wody, soli robimy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki. FARSZ Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół naleśnika, nakładamy farsz, składamy naleśnik na pół. Naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy grubo kapustą pekińską i polewam je keczupem.