Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Naleśniki pomarańczowe - Crepes Suzette

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W malakserze ubić jajka z mlekiem, osolić, dodać łyżkę cukru. Stopniowo dosypywać mąkę. W rondlu stopić 4 łyżki masła i ostudzić,

Naleśniki pomarańczowe - Crepes Suzette

Składniki:

Naleśniki pomarańczowe - Crepes Suzette

 

  • 4 pomarańcze
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub skoncentrowanego soku pomarańczowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 kieliszek koniaku (dowolnie)

Sposób przygotowania:

Naleśniki pomarańczowe - Crepes Suzette
W malakserze ubić jajka z mlekiem, osolić, dodać łyżkę cukru. Stopniowo dosypywać mąkę. W rondlu stopić 4 łyżki masła i ostudzić, wycisnąć do masła sok z połowy pomarańczy, wymieszać, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki.

Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy, z dwóch pomarańczy wyjąć miąższ (bez błon). Z pozostałych wycisnąć sok. Na patelni stopić 1 łyżkę masła, wsypać cukier waniliowy z łyżeczką brązowego cukru i chwilę podsmażyć aż się zrumieni, następnie wlać sok i likier i podgrzewać aż płyn nieco odparuje i powstanie gęsty syrop, na koniec włożyć cząstki pomarańczy, po chwili zdjąć z ognia.

Smażenie naleśników: patelnię rozgrzać, posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka), na patelnię wlać odmierzoną łyżką wazową cienką warstwę ciasta, rozprowadzić je równomiernie po dnie patelni manewrując patelnią. Smażyć aż się staną lekko zrumienione, około 1,5 minuty po każdej ze stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników złożyć je na 4 części i wsadzić do sosu. Posypać cukrem pudrem. Podawać natychmiast.

Przed podaniem można polać lampką koniaku i podpalić.