edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Naleśniki razowe z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zostało mi troszkę zmiksowanych truskawek, od razu pomyślałam, że poleję nimi naleśniki

Naleśniki razowe z serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki razowe z serem

 

  • naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej poznańskiej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4-1/2 szklanki wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • olej do smarowania patelni
  • nadzienie:
  • 50 dag białego półtłustego sera
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
  • sosik:
  • 20 dag mrożonych truskawek
  • cukier do posłodzenia truskawek
  • świeże truskawki do przybrania

Sposób przygotowania:

Naleśniki razowe z serem
Truskawki zasypałam 2 łyżkami cukru, a kiedy się rozmroziły, dokładnie je zmiksowałam. Do miski wsypałam obie mąki, dosypałam solidną szczyptę soli, wbiłam jajko i wlałam mleko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Podobno, jeśli ciasto nie jest dokładnie zmiksowane i posiada grudki, podczas smażenia robią się na nim ciemne „piegi”. Ciasto odstawiłam na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie sprawdziłam konsystencję ciasta, a ponieważ było za gęste - dolałam trochę wody i ponownie wymieszałam. Ser dokładnie roztarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, dolewając kilka łyżek śmietanki, ale tylko tyle, aby nadzienie pozostało dość gęste. Do małej miseczki wlałam troszkę oleju, biały papierowy ręcznik kuchenny złożyłam tak, aby powstał „pędzelek” do smarowania patelni i namoczyłam go w miseczce z olejem. Rozgrzałam patelnię, a kiedy była wystarczająco gorąca posmarowałam ją namoczonym w oleju ręcznikiem. Wylałam na patelnię pierwszą chochelkę ciasta i usmażyłam naleśnik z obu stron. W ten sam sposób „wysmażyłam” pozostałe ciasto, każdorazowo smarując powierzchnię patelni namoczonym ręcznikiem. Usmażone naleśniki odkładałam jeden na drugi na płaski talerz. Przestudzone naleśniki posmarowałam przygotowanym nadzieniem i złożyłam „w chusteczkę”. Na talerzu polałam sosem ze zmiksowanych truskawek i przybrałam świeżymi owocami.
Naleśniki razowe z serem
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksowałam.
Naleśniki razowe z serem
Ser dokładnie roztarłam z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietanką.