SUPERPRZEPIS

Naleśniki warzywne

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Naleśniki warzywne

Naleśniki mogę jeść w każdej postaci. Uwielbiam je dlatego lubię z nimi coś "pokombinować". Tutaj z fasolką szparagową.

Składniki:

Naleśniki warzywne

 

  • Na 10 naleśników:

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy)
  • 20 dkg sera żółtego w kawałku

Sposób przygotowania:

Naleśniki warzywne

Naleśniki

Naleśniki warzywne
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.

Farsz

Naleśniki warzywne
Składniki na farsz łączymy ze sobą, dodajemy obgotowaną fasolkę

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie:

Naleśniki warzywne
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu, zwijamy i posypujemy serem

Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.


Tagi:

naleśniki