szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

naleśniki z białymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wykwintne naleśniki dla wybrednego podniebienia

naleśniki z białymi szparagami

Składniki:

naleśniki z białymi szparagami

 

  • 600 gram białych szparagów
  • 2 pomidory
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki siekanej dymki
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

naleśniki z białymi szparagami
Szapragi oczyścić, odciąć końce.Mleko zmiksować z wodą mineralną,jajkami, mąką i szczyptą soli i pieprzu.Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut.Szparagi związać w pęczek.Włożyć je do osolonego wrzątku z dodatkem 2 łyżek masła i cukrem.Gotować ok 15 minut.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła.Smażyć na nim cienkie naleśniki.Cebulę obrać i posiekać.Ocet balsamiczny i winny połączyć ze sobą,doprawić solą i pieprzem,dodać sok z cytryny i oliwę i utrzeć na jednolity sos, wymiesząc go z pomidorami i cebulą.Na naleśnikach rozłożyć szparagi, polać je sosem i zwinąć w ruloniki.