Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

moje słodkie nalesniczki z warzywem :)

Naleśniki z cukiniowym 'dżemem' Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'

 

  • `dżem`
  • 250 gram żółtej cukinii
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • bita śmietana
  • naleśniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5-3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'
cukinię myjemy, wydrążamy z niej środek i odmierzamy 250 gram, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z sokiem jabłkowym. Mus nastawiamy na gaz i gotujemy 2-3 minuty, po czym wsypujemy galaretkę imieszamy do jej rozpuszczenia - chłodzimy.

Mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy i wbijamy jajko, następnie stopniowo dodajemy mleko i cały czas miksujemy, kolejno wlewamy wodę (sprawdzamy czy ciasto jest odpowiednio gęste). Na pateloni rozgrzewamy łyżkę oleju po czym w całości zlewamy ją do naleśnikowego ciasta i go mieszamy. Smażymy bardzo cienkie naleśniki. Ostudzone naleśniki smarujemy stężałą galaretką z cukini, zwijamy je w rulon i dekorujemy bitą smietaną.
Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'
Mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy i wbijamy jajko,
Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'
Mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy i wbijamy jajko,
Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'
. Smażymy bardzo cienkie naleśniki po dwóch stronach
Naleśniki z cukiniowym 'dżemem'
zwijamy je w rulon i dekorujemy bitą smietaną.