anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Naleśniki z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Naleśniki z domowym dżemem truskawkowym, podane z porcją świeżych truskawek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świetnie smakują podane na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Naleśniki z dżemem truskawkowym

Składniki:

Naleśniki z dżemem truskawkowym

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • mąka tortowa – 3 szk.
  • mleko – 1 szk.
  • maślanka – 1 szk.
  • woda - 1 szk.
  • jajka – 2 szt.
  • sól – 1/4 łyżeczki

 

  • PONADTO:
  • dżem truskawkowy – 1 słoiczek
  • świeże truskawki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem truskawkowym

ETAP 1:

Naleśniki z dżemem truskawkowym
Wszystkie składniki ciasta roztrzepać trzepaczką lub zmiksować.

Maślankę, mleko, wodę i jajka wlać do miski i roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, sól i zmiksować, aby nie było grudek.

ETAP 2:

Naleśniki z dżemem truskawkowym
Naleśnikowe ciasto o konsystencji śmietany.

Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto odstawić na około pół godziny. Jeśli będzie zbyt gęste, należy dolać nieco więcej mleka lub wody.

ETAP 3:

Naleśniki z dżemem truskawkowym
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.

ETAP 4:

Naleśniki z dżemem truskawkowym
Naleśniki posmarować dżemem truskawkowym.

Usmażone naleśniki smarować dżemem truskawkowym i zwijać w rulony. Podawać z porcją świeżych truskawek posypanych kandyzowaną skórka pomarańczową.


Tagi:

naleśniki