Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Naleśniki z farszem karmelowo-gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzieci się nimi zajadają,dorośli zresztą też!

Naleśniki z farszem karmelowo-gruszkowym

Składniki:

Naleśniki z farszem karmelowo-gruszkowym

 

  • Ciasto;
  • 1szkl.mleka,
  • 1szkl.mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • Nadzienie;
  • 4 gruszki,
  • 1 łyżka budyniu o smaku toffi,
  • 4 łyżki cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cynamon,
  • 5 dag.orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem karmelowo-gruszkowym
Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.W rondlu o grubym dnie podgrzewać cukier,aż zbrązowieje,nie mieszać tylko zataczać rondlem koła.Karmel zestawić z ognia,dolać 1/2szkl.wody i sok z cytryny,wrzucić gruszki i gotować,aż będą miękkie.Proszek budyniowy wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody i mieszają wlewać go karmelu,mieszając wlać do karmelu i gotować aż masa będzie gęsta.
Ciasto;mleko zmiksować z jajkami,mąką i szczypta soli.Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany,więc jeśli trzeba to dolać trochę wody.Ciasto odstawić na ok.30min.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano,Orzechy posiekać,uprażyć na suchej patelni.Placki naleśnikowe napełnić farszem,zwinąć w ruloniki,posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.