Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cieniutkie naleśniki złożone w trójkąty polane frużeliną z gruszek z dodatkiem masła zadowolą niejedno podniebienie.

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

Składniki:

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

Naleśniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • olej do smażenia

Frużelina:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

Etap 1

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną
Gładkie ciasto przygotowane z jajek cukru mleka maślanki i mąki.

Naleśniki: Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich cukier, mleko i maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

Ciasto odłożyć na kilkanaście minut, w tym czasie przygotować frużelinę.

Etap 2

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną
Pokrojone gruszki brązowy cukier i masło przełożone do garnka.

Frużelina: Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka. Dodać do nich brązowy cukier i masło.

Etap 3

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną
Zawiesina z mąki ziemniaczanej i wody dodana do gruszek.

Podgrzewać kilka minut, aż gruszki częściowo się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody.

Zawiesinę powoli wlewać do gruszek i cały czas mieszać. Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, dolać trochę więcej wody i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.

Etap 4

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną
Porcja ciasta wylana na patelnie i rozlana na brzegi.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.

Etap 5

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

Gotowe naleśniki składać w trójkąty, czyli na pół, następnie jeszcze raz na pół. Układać je na talerzykach, polać przygotowaną gruszkowo-maślaną frużeliną i podawać.