Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Naleśniki z jabłkami i kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki z prażonymi jabłkami z dodatkiem kardamonu są bardzo łatwe do przygotowania, aromatyczne i smaczne.

Naleśniki z jabłkami i kardamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z jabłkami i kardamonem

 

  • Ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami i kardamonem
Do miski wbić jajko, dodać mleko, olej, wodę, szczyptę soli, cukier wanilinowy, mąkę i dokładnie zmiksować. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać do rondla, wlać 1-2 łyżki wody i ugotować do miękkości. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, kardamon i cynamon, wymieszać. Układać porcje jabłek na usmażone naleśniki i składać w trójkąty.
Naleśniki z jabłkami i kardamonem
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować
Naleśniki z jabłkami i kardamonem
Wlewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię
Naleśniki z jabłkami i kardamonem
Miękkie jabłka wymieszać z przyprawami i cukrem
Naleśniki z jabłkami i kardamonem
Porcje jabłek wyłożyć na usmażone naleśniki i składać