Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Naleśniki z jabłkami inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Naleśniki są pyszne, pachnące cynamonem.

Naleśniki z jabłkami inaczej

Składniki:

Naleśniki z jabłkami inaczej

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jabłka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami inaczej
Do głębokiej miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, mąkę, mleko i wodę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odłożyć do lodówki na 30 minut. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na krążki o grubości ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i wlać porcję ciasta. Naleśnik smażyć do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią. Na podsmażonym naleśniku ułożyć 5 krążków jabłka i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Odwrócić naleśnik z jabłkami i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Pozostałe 2 naleśniki przygotować w ten sam sposób. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i migdałami.