Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Naleśniki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Naleśniki z kapustą i grzybami można obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć jak krokiety. Podawać np. z czerwonym barszczem.

Naleśniki z kapustą i grzybami

Składniki:

Naleśniki z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • tłuszcz do smażenia
  • Nadzienie:
  • 80 dag kapusty cukrowej
  • 2 dag grzybów suszonych lub 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kapustą i grzybami
Mleko, jajka, mąkę ubić starannie, żeby nie było grudek. Dodać wodę i sól. Tłuszczem wysmarować dobrze rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na silnym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Grzyby i kapustę ugotować do miękkości. Zemleć na maszynce. Cebulę podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie zawiera za dużo wody, odparować na patelni. Smarować naleśniki masą kapuścianą, zawijać w chusteczki i obsmażyć z obu stron.