jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z karmelowym sosem i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Naleśniki tak podane bez wątpienia znikną z talerza w oka mgnieniu:) W okresie letnim można dodatkowo do porcji naleśników dodać gałkę lodów!!!

Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z karmelowym sosem i bananami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki proszki do pieczenia,
  • Olej do smażenia
  • Sos karmelowy:
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 szklanka śmietanki 30%,
  • Około 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 3 banany

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
CIASTO: Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Na przygotowaną, rozgrzaną patelnię wylewamy porcjami ciasto smażąc naleśniki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe naleśniki składamy w trójkąty i porcjujemy po 3 na talerze. Polewamy sosem i podajemy. SOS: Na patelni rozpuszczamy cukier puder. Cały czas mieszamy. Gdy będzie już płynny, a jego kolor będzie brunatny dodajemy powoli śmietankę. Najlepiej rozpuszczony cukier zdjąć z ognia i po 1 łyżce dodawać śmietankę, cały czas mieszając ( w przeciwnym razie cukier może się zbrylić). Połączone składniki ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej). Banany obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy. Sosem polewamy naleśniki. Dekorujemy melisą i podajemy
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
Na patelni smażmy naleśniki z obu stron do zrumienienia
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
Na patelnię wykładamy cukier, stawiamy na gazie i ropuszczamy go
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
Do gotowego karmelu dodajemy pokrojone banany