Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zwykłe naleśniki napakowałam farszem z kaszy bulgur, z dodatkiem fety i zielonych oliwek, zrumienione na maśle. Pysznie i… znów mąż wcinał kaszę :)

Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami

 

  • 6 naleśników
  • 1,5 szklanki gotowej kaszy bulgur
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 0,5 kostki fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka zielonej czubricy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki masła

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami
Do miski wrzucić pokruszoną fetę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do fety, wymieszać. Wsypać ostudzoną kaszę, wymieszać dokładnie, tak aby kasza była dobrze wymieszana z fetą. Następnie pokroić zielone oliwki na 2-3 kawałki. Wsypać do miski. Dodać czubricę, doprawić do smaku (ja już soli nie dodawałam, ale doprawiłam obficie pieprzem). Na każdym naleśniku rozłożyć równo farsz, zwinąć w chusteczkę. Ułożyć 4 naleśniki na patelni, smażyć chwilę na sucho by naleśniki się zrumieniły. Na koniec dodać masło. Naleśniki podawać z lekką surówką 
Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami
Do miski wrzucić pokruszoną fetę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do fety, wymieszać. Wsypać ostudzoną kaszę, wymieszać dokładnie, tak aby kasza była dobrze wymieszana z fetą.
Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami
Następnie pokroić zielone oliwki na 2-3 kawałki. Wsypać do miski. Dodać czubricę, doprawić do smaku (ja już soli nie dodawałam, ale doprawiłam obficie pieprzem).
Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami
Na każdym naleśniku rozłożyć równo farsz, zwinąć w chusteczkę.
Naleśniki z kaszą bulgur, fetą i oliwkami
Ułożyć 4 naleśniki na patelni, smażyć chwilę na sucho by naleśniki się zrumieniły. Na koniec dodać masło.